Enter your keyword

Форми (калъпи) за изливане на сапунената смес

Форми (калъпи) за изливане на сапунената смес

Форми (калъпи) за изливане на сапунената смес

Формата или калъпът, в който изливаме сапунената смес, за да стегне може да бъде: дървен, пластмасов, силиконов или алтернативен (подръчен, пригоден за целта). Важно е калъпът, който сме избрали да побере приготвента смес (или да имаме резезервен вариант ;).

 • Дървеният калъп е достъпен и може да бъде изработен от всякакъв вид дърво. Не е задължително да е разглобяем, въпреки че това би улеснило ваденето на сапуна. Дървеният калъп задължително трябва да се ‘подплати’ с хартия за печене (оризова хартия) или найлоново фолио. Дървото има пореста структура и би попило маслата.

 

 • Пластмасовият калъп е добро решение, защото няма нужда от допълнителна подготовка. Недостатък е трудното изваждане на сапуна. Не го препоръчвам! (Тук не става дума за калъп изработен от HDPE. Те нямат нужда от подплатяване, но са доста-по скъпи).

 

 • Силиконовият калъп – аз го предпочитам. Няма нужда от предварителна подготовка и сапунът излиза сравнително лесно. Недостатък е, че е възможно силиконът да ‘прилепне’ към сапуна и да трябва да се изчака допълнително време преди да се извади (което е изпитание за търпението). Друг възможен недостатък е, че ако силиконът е твърде тънък, силиконовият калъп ще има нужда да ‘се облече’ с дървен/картонен калъп, за по-добра стабилност. Към силиконовите калъпи спадат и готварски формички за мъфини и кексчета, които без проблеми могат да се превърнат в оригинални саунени кексчета.

 

 • Алтернативни, подръчни форми за сапун – тук с въобрaжение списъкът може да бъде допълван безкрайно 🙂
  *Кутия за обувки – трябва да се подплати с кухненска хартия или найлоново фолио;
  *Картонена кутия от прясно мляко/нат. сок/чипс – няма нужда от предварителна подготовка; ВИЖТЕ КАК!
  *Пластмасови опаковки/чаши от др. хранителни продукти (кисело мляко, маргарин и т.н.);
  *PVC тръба – трябва да се подплати, обикновено със силиконова подложка (за печене/точене или такава против плъзгане – по-тънка е).

!Важно: Не бива да се използват алуминиеви съдове! Алуминият реагира с основата (NaOH) образувайки отровни пари!
!Как да изчислите колко масла, нат. основа и вода ви трябват, за да изпълните точно калъпа, с който разполагате – ВИЖТЕ ТУК!

 

 

Лесна рецепта за домашен сапун и подробно описание на процеса стъпка по стъпка, може да откриете ТУК. Подходяща и за начинаещи, включва точно количество (в грама и в %) на всички съставки, необходими за направата точно на 6 страхотни Лавандулови кескчета. Има и вариация и за сапун БЕЗ Палмово масло!

 

Използвайте въображението си! Не се страхувайте да експериментирате!
Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *