Enter your keyword

Рецепта за пухкаво Манго масло за тяло – Mango body butter

Рецепта за пухкаво Манго масло за тяло – Mango body butter

Да си приготвиш сам Боди бътър (Body butter) е страхотно преживяване. Резултатът е чист и пухкав крем за тяло, който с гордост можеш да наречеш СВОЙ!

Пухкавото масло за тяло или т.н. Боди бътър е крем, съставен само и изключително от масла. В него НЕ присъства водата, както в повечето лосиони и в следствие на това не се изисква добавяне на консервант. В продукти в които се добавя вода или имат досег с вода е задължително добавяне на консервант, за да се спре развитието на бактерии, плесен и т.н.

Тъй като се сътои само от масла, консистенцията на Пухкавото масло за тяло е по-мазна, нужно е по-дълго време да се абсорбира от кожата. Точно заради това е от голямо значение какви масла ще подберете за рецептата си. Известни масла, които оставят по “сухо” усещане върху кожата са Манго маслото, маслото от Жожоба, Масло от Гроздови семена. Именно това е причината да ги включа рецептата.

При приготвянето също е важно отношението между твърди и течни масла. Резултатът трябва де е кремообразна смес с консистенция на разбити белтъци, пухкав крем и ако сте се справили правилно, тази консистенция трябва да остане такава и при стайна темп. .

Твърдите ми масла в рецептите варират между 85%-75%, което означава, че Течните са 15%-25%. Разбира се зависи и от свойствата на конкретните масла, които са включени в рецептата, например Какаово масло дава по твърда консистенция, докато маслото от Ший се топи лесно при допир. В случая съм използвала 80% твърди и 20% течни масла.

Ето и РЕЦЕПТАТА

Общо количество мазнини 100% (ОКМ)
Манго масло/Ший карите* (59%) – 151 гр.
Кокосово масло (20%) – 52 гр.
Бадемово масло/Авокадо масло* (5%) – 13 гр.
Жожоба масло** (3%) – 8 гр.
Масло от Гроздови семена (12%) – 31 гр.

Вит. Е (1% от ОКМ) – 2,5 гр. – по желание, възпира окисляването (гранясването) на маслата.
Аромат по избор – (1% от ОКМ) – 2,5 гр. – Етерични или Ароматни масла

Уточнения:
*Може да вложите едно или комбинация от масла, важно е да се запази отношението на твърди:течни масла. Например в конкретната рецепта, може да добавите 151 гр. само Манго масло или 96 гр. Манго+55 гр. Ший карите.
** Ако решите да пропуснете Жожоба масло е добре да го добавите към количеството на някое от течните масла – Бадемово/Авокадо/Гроздови семена.

Начин на приготвяне:
Базовите масла се топят на водна баня. Оставят се леко да стегнат, но не изцяло! Разбиват се с миксер, за да стане пухкава консистенция. Накрая се добавят Вит. Е и Аромата.
Може да се шприцоват в контейнерчета/бурканчета, които предварително са добре почистени със силен спирт!

Насладете се на ВИДЕОТО, надявам се ще ви накара и вие да опитате да си приготвите Боди бътър.

Използвайте въображението си! Не се страхувайте да експериментирате!
Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *