Enter your keyword

Как да изберем готова рецепта за домашен сапун, съвети към начинаещи

Как да изберем готова рецепта за домашен сапун, съвети към начинаещи

Как да изберем готова рецепта за домашен сапун, съвети към начинаещи

В интернет може да намерите различни готови рецепти за домашен сапун. Коя от тях да изберем? Водещо обикновено са маслата в състава ѝ и техните ползи за кожата ни. Всяко едно от тях има различни качества, но за да се превърне сапуненото блокче в луксозна грижа, е необходимо да знаем как правилно да вложим тези масла в рецептата.

Срещала съм рецепти, в които е посочено, че на 1 кг. масла (смес) се добавя 140-145 гр. NaOH (натриева основа/сода каустик). Бих определила това като непрофесионално и заблуждаващо. Защо?

При равни други условия, за осапунване:
на 1 кг Зехтин е необходимо 128.7 гр натриева основа (NaOH);
на 1 кг Кокосово масло е нужно 174.08 гр. натриева основа;
на 1кг Палмово масло трябват 134.80 гр натриева основа

Всяко масло има нужда от РАЗЛИЧНО количество натриева основа, за да се превърне в сапун.

Една рецепта е нормално да съдържа различни по вид и количество масла. При формулиране на рецепта или дори малка промяна на вече съществуваща, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се използва сапунен калкулатор, който много точно измерва необходимото количество нат. основа и вода, нужни за да се превърнат маслата ни в сапун.

Съветвам начинаещи и хора, които никога не са правили домашен сапун до сега, да се доверяват на готови рецепти, където ясно са посочени вида масла, точно количество на всяко едно от тях, точно количество нат. основа и вода.

НЕ променяйте вида на маслата (например вместо кокосово, ще сложа рициново)!
НЕ променяйте количеството на дадено масло в рецептата (например: обичам кокос, ще увелича двойно кокосовото масло)!

Тези промени могат да станат адекветно, само ако работите със сапунен калкулатор! Как се работи с този сапунения калкулатор и повече за най-използваните базови масла в сапуна, може да откритете ТУК

Може да направите ½ (или двойна доза) от рецептата, което означава, че ВСЯКА ЕДНА ОТДЕЛНА СЪСТАВКА трябва да се умножи по ½ (съответно *2 за двойна доза). Трябва адекватно да се промени количеството на всяко едно масло, на нат. основа, водата, аромата и т.н.)!

Лесна рецепта за домашен сапун и подробно описание на процеса стъпка по стъпка, може да откриете ТУК. Подходяща и за начинаещи, включва точно количество (в грама и в %) на всички съставки, необходими за направата точно на 6 страхотни Лавандулови кескчета. Има и вариация и за сапун БЕЗ Палмово масло! Не се страхувайте да експериментирате!

СЪВЕТИ КЪМ НАЧИНАЕЩИ:

* Изберете първата си Рецепта за сапун да е базова, да не включва много и скъпи масла или добавки!
* ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се запознаете с Мерките за безопасност и необходимо оборудване!
* Не подценявайте Формата/Калъпа, в който ще стяга сапунената смес! Разочарованието е доста голямо ако дълги приготовления и старание са последвани от неуспешно изваждане на готовия сапун :((!
* Доверявайте се и се информирайте от качествени източници!
* Не се отказвайте при първия неуспех ;)!
* Внимание – правенето на сапун може да доведе до пристрастяване! :))

 

Използвайте въображението си! Не се страхувайте да експериментирате!
Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *