Enter your keyword

Какво да очакваме, когато използваме ароматни масла в сапуна (Студен процес)

Какво да очакваме, когато използваме ароматни масла в сапуна (Студен процес)

Какво да очакваме, когато използваме ароматни масла в сапуна (Студен процес)

Ароматните масла в сапуни, приготвени по Студен метод, са доста ‚tricky‘! Ако сте се сблъсквали с въпроса ‚Какво се обърка, след като добавих аромата‘, значи тази статия е за вас!
Какво може да се обърка в сапуна заради аромата/ароматните масла и има ли решение?
Втърдяване на сапуна предизвикано от Аромат
Ускорение (светкавично втърдяване) – Acceleration/Seizing– Това е моментът, в който след като добавите Аромата (става въпрос за синтетични аромати за козметика или нар. още ароматни масла), сапунената смес ‚стяга‘ буквално за по-малко от минута-две (Seizing) или достига гъстота, при която се налага бързо да излеете сместа в калъпа (Acceleration). Нарича се Ускорение, защото Ароматът ускорява осапунването до такава степен, че сапунът ви се втърдява още в купата/каната. Снимката е на сапун, който за щастие успях поне да ‚набутам‘ в калъпа и въпреки това резултатът не ме радва.

 

Как да работим с аромати,които ускоряват осапунването? За съжаление Аромати, които предизвикват светкавично втърдяване (seizing) не се влияят от каквито и да е условия! Попадна ли на подобни, не повтарям поръчката си! 🙂 Ускорението (Acceleration) отново не може да бъде избегнато. Ако обаче се случва по-плавно, то предвидете семпъл дизайн и кратко време между добавянето на Аромата и изливането в калъпа. 

Оцветяване на сапуна от Аромата

Оцветяване – Discoloration – Това се случва не в момента, в който Ароматът влезе в нашата сапунена смес, а по-късно, след като вече сме извадили сапуна от калъпа. В процеса на зреене сапунът ни от снежно бял започва да потъмнява, докато достигне тъмно кафяв цвят. Това е ситуация, която не бих определила като пагубна, както Ускорението, а по-скоро дефект, който може с лекота да превърнем в ефект. Аромати, които оцветяват до тъмно кафяво обикновено съдържат Ванилия/Ванилин.

 

Как да работим с аромати,които оцветяват сапуна? Ако оцветяването е нежелано тъмно кафяво и все пак Ароматът се ‚държи‘ перфектно в сапунената смес, то единия от триковете, които използвам е да оцветя повече от 50% от сапуна с какао, кафе, активен въглен и т.н. Именно в тази част добавям цялото количество Аромат предвидено за дозата масла. За останалата част мога да си позволя да е светла и неароматизирана, тъй като докато зрее сапунът Ароматът се разпределя равномерно в цялото блокче. 

               Бучки/зърнеста консистенция – Ricing – Ако след добавянето на Аромата забележите, малки или по осезаеми бучици/зрънца, то тогава сте изпитали т.н. Ricing! Предизвиква се от това, че някои съставки на Ароматите реагират и се свързват по-бързо с твърдите масла.

Как да работим с аромати, които предизвикватбучки/зърнеста консистенция? Първо – при добавянето на Аромата разбъркайте веднага, не го оставяйте да преседи в сместа. Ако все пак виждате бучки опитайте да пасирате още малко, за да придобие сапунената смес гладка консистенция. Внимавайте обаче, защото допълнителното пасиране на сместа може да доведе до нежелано сгъстяване. Допълнителното пасиране след като сте добавили Аромата може да има този ефект, колкото и да е ‚добър‘ той.

Като финал, ако много ви харесва някой Аромат, не се колебайте да го използвате, НО:
• Направете тест с по-малка доза масла. Ето тук може да видите как тествам няколко Аромата наведнъж, за да съм подготвена какво да очаквам.
• Добавяйте Аромата накрая, непосредствено преди да изливате в калъпа.
• Бъркайте Аромата само на ръка. Пасирането може да превърне ‚послушния‘ и познат Аромат в неприятна изненада.
• Някои Аромати се влияят от наличието на рициново масло в рецептата. Ако забележите разлика спокойно може да го премахнете. Използвайте задължително Сапунен калкулатор при промени във вида и/или количеството на базовите масла! Не се колебайте да се запознаете с Темата – 4. Как се работи със сапунен калкулатор и базови масла в сапуна.
• Работете при по-ниска температура, препоръчвам 32 °C – 35 °C.

 

Не се страхувайте да експериментирате! Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *