Enter your keyword

‘Spicing the soap’!…или ‘малки тайни’ в сапунa

‘Spicing the soap’!…или ‘малки тайни’ в сапунa

‘Spicing the soap’!…или ‘малки тайни’ в сапунa

Мед, билки и отвари, мляко и кафе…списъкът може да се допълва непрестанно. Наричам добавките в сапуна ‘малки тайни’! Те са ценната подправка, която придава лукс и неповторимост на рецептата. Прегледайте Таблица за Добавки за обогатяване на сапуна – КАКВО-КОЛКО-КОГА-ЗАЩО.

honey, beeswax, handmade soap

 

МЕД и ПЧЕЛЕН ВОСЪК – Медът се използва от човека отпреди 4 хиляди години, заради терапевтичните му свойства, които се документират от времената на Древен Египет и Древна Гърция. Този безценен дар от пчелите съдържа естествени антибактериални свойства и е в състояние да почисти кожата “до дъно”. Богат на аминокиселини и антиоксиданти, медът е известен и с подхранващите си свойства. Той е мощно средство срещу дехидратацията – задържа влагата в дълбочина, прави кожата мека и еластична. Освен допълнителният хидратиращ ефект на меда в сапуните, той допринася за по богата и трайна пяна под душа. Пчелния восък прави сапуна по-твърд и траен.

 

milk, yogurt, handmade soap

МЛЯКО или КВАСЕНО МЛЯКО (YOGURT) – една от основните съставки на млякото е млечната киселина. В процеса на осапунване тя се превръща в НАТРИЕВ ЛАКТАТ. Сапуните с мляко/йогурт са изключително нежни, подходящи за суха и чувствителна кожа. Подобно на уреята, лактатът (солта на млечната киселина) също е „естествен овлажняващ фактор“, т.е. естествено се произвежда от кожата. Лактатът попива и задържа водата в горния слой на кожата и така я поддържа здрава.

 

oat, handmade soapОВЕС – Влага се в продукти предназначени за много суха и раздразнена кожа. Овесената каша все още е една от най-използваните съставки в естествената грижа за кожата. В някои Aida-сапуни съм влагала овесена каша с цел нежно почистване, омекотяване и хидратация. Зърнестата структура и свойството ѝ да абсорбира и отстранява повърхностни замърсявания я превръщат в изключително нежен ексфолиант. Така бета-глюканите влизащи в състава на овеса проникват в дълбочина и подобряват състоянието на сухата кожа и нейните регенеративни свойства.

 

aloe vera, handmade soap

АЛОЕ ВЕРА – Растението е използвано от древни времена както за разкрасяване, така и с терапевтична цел. Наричано още ‘растение на безсмъртието’, в сапуна то играе роля на допълнителен хидратиращ агент. За кожата гелът и сокът от растението са известни с антисептичните си заздравяващи и изравняващи тена свойства. Изключително екзотична добавка, може да замести частично или изцяло водата.

 

goat milk, handmade soapКОЗЕ МЛЯКО – Млякото е било основна съставка в козметиката на Клеопатра. То е уникално, защото е богато на витамини и хранителни вещества като цинк, алфа хидрокси киселини (млечна киселина). Тя подпомага непрекъснатия процес на обновяване на кожата. Прекъсва връзките, които задържат мъртвите клетки и така спомага регенерацията. Сапунът с козе мляко е нежен и подходящ и за чувствителна кожа.

 

coffe in soap

КАФЕ – Много държа на тази съставка в сапуна, заради нежния ѝ пилинг-ефект и усещането за чиста и подмладена кожа. Влагам го в сапуна освен като 100%-ов заместител на водата, така и като прясна утайка. Така вярвам, че освен измиващия ефект, кожата усеща и ефекта на ‘пилинг-маска’. Кафето е естествен ексфолиант, който освобождава порите от потта и прахта и насища с кислород всяка клетка.

 

 

TUSSAH SILK /естествени копринени фибри от копринена пеперуда – Придават лукс и копринена мекота на сапуните.

 

активен въгленАКТИВЕН ВЪГЛЕН – Освен, че придава страхотен, екзотичен черен цвят на сапуна, тази ‘подправка’ е известна с дълбоко почистващите си свойства. Активния въглен е в състояние да проникне дълбоко в кожата да абсорбира всякакви нечистотии и токсини и да ги изхвърли навън. Това ‘черно злато’ има смайващ ефект върху замърсена и акнетична кожа. Въпреки това, не мога да кажа, че е подходящ само за мазна кожа…коя кожа няма нужда от почистване в дълбочина?

Не се страхувайте да експериментирате! Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Save

Save

Save

Save

Save

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *