Enter your keyword

АИДА АРТ ЕООД следва международните стандарти за връщане и отказ на поръчка, учредени от Европейския потребителски център и Комисията за защита на потребителите в България. Всеки клиент може да върне получената от него поръчка при спазване на настоящата Политика за връщане и замяна, неразделна част от Общите условия за ползване на сайта www.aidasoap.com. Всяка една поръчка, направена в онлайн магазин www.aidasoap.com, може да бъде заменена или върната в срок от 14 дни, считано от датата на предаване на куриер към клиента при следните условия и стъпки:

Отказ от поръчка и връщане/замяна/рекламация

Срокът за отказ от поръчка, желание за връщане и замяна започва да тече от момента на Вашето уведомление на тел. 0887 695 274 или имейл: krasi@aidasoap.com.

Отказ/връщане/замяна/рекламация на виртуални продуки (Теми/Инструкции за сваляне)

Отказ от направена поръчка на Виртулни продукти – Теми/Инструкции може да бъде направен преди да сте ги получили по имейл или приели от доставчика/куриер. Ако сте заплатили вече поръчката си по банков път, сумата по нея ще ви бъде възстановена по банков път в 14 дневен срок от момента на Отказа ви в писмен вид на krasi@aidasoap.com. Всички евентуално възникнали Куриерски такси по получаванети и връщането ѝ в следствие на отказа ви от поръчка са изцяло за ваша сметка!

Връщане на виртуални продукти, предлагани в платформата www.aidasoap.com, които вече са получени от Вас чрез ел. поща или чрез куриер, НЕ се приемат, поради характера на продукта – след получаване на достъп до виртуалните продукти те се смятат вече за ‘използвани’!

Замяна на виртуални продукти Теми/Инструкции/Упътвания с други може да бъде направен
* преди да сте получили имейл-потвърждение ‘Вашата поръчка бе приключена’, респективно статусът на вашата Поръчка е ‘Приключена’ . Статусът описва заплатена, изпратена по куриер/Email и приета от Вас пратка/Email.
Ако желаете замяна на виртуални продукти Теми/Инструкции/Упътвания и сте заявили получаване по куриер, може да бъдат заменени с други при условие, че:
– изпратите писмено уведонление на krasi@aidasoap.com и
– не сте приели доставката от Куриера
Всички последващи разходи произтичащи от замяната, доставката и връщането на поручката (виртуални продукти – Теми/Инструкции/Упътвания) е за ваша сметка.

Рекламация на виртуални продукти, предлагани в платформата www.aidasoap.com, които вече са получени от Вас чрез ел. поща или чрез куриер, НЕ се приемат, поради характера на продукта. Интерпретацията на информацията в Инструкциите/Упътванията/Темите публикувани в www.aidasoap.com е изцяло грижа и отговорност на потребителя (Вие) и АИДА АРТ ЕООД (Красимира Ненчева) не носи отговорност за резултата от изпълнението и/или последствията от използването на крайния продукт.

Отказ/връщане/замяна/рекламация на НЕ-виртуални, стандартни продукти

Отказ/Замяна от/на направена поръчка която не е изпратена по Куриер (Статусът на поръчката е ‘На изчакване’) може да направите по всяко едно време като се свържете с нас на krasi@aidasoap.com или чрез Контактната форма на сайта www.aidasoap.com.

Замяна/Връщане на НЕ-виртуални, стандартни продукти, направете следното:

В срок от 14 дни след получаване на стоката, клиентът има право да я върне или замени, като са спазени следните условия:

  • Свържете се с нас на един от посочените контакти, за да уточните най-удобния за Вас метод за замяна на закупения продукт;
  • След като получим пратката Поръчката ви може да бъде Заменена или приета за Връщане само ако:
    1. Запазен е добър търговски вид – оригиналната опаковка не трябва да бъде повредена/разкъсана. Стоката не трябва да е употребявана!
    2. Запазена оригинална опаковка, консумативи и аксесоари, в случай, че е имало включени такива
  • След като се уверим, че е запазен търговския вид на стоката, ние ще изпратим към Вас новата пратка с желаните от Вас продукти при Замяна или ще възстановим сумата по поръчката и в срок и по начин описан по-долу в настоящата Политика за връщане и замяна ;
  • В случай, че при Замяна изберете продукт(и) на по-ниска стойност, разликата в цената ще бъде възстановена в срок и по начин описан по-долу в настоящата Политика за връщане и замяна. Всички последващи банкови разходи възникнали в следствие на вашето желание за Замяна с продукт(и) на по-ниска или по-висока стойност са за ваша сметка (на клиента).
  • Стойността на последващите куриерските услуги в резултат на Връщане/Замяна е за сметка на Клиента.

Срокът за отказ от поръчка, желание за връщане и замяна започва да тече от момента на Вашето уведомление на тел. 0887 695 274 или на имейл: krasi@aidasoap.com или чрез Контактната форма на сайта www.aidasoap.com.

Възстановяване стойността на продуктите, без стойността на доставката, се извършва само по банков път на Ваша лична сметка в срок до 14 дни от датата на Вашето уведомление. За да бъде изпълнен този срок, Вие трябва да сте ни изпратили закупената стока не по-късно от 5 работни дни (считани от датата на Вашето уведомление).

При несъответствие между получените и поръчаните продукти или възникване на неточност по наша вина, разходите по последващо връщане и замяна на несъответстващите продукти ще бъде за наша сметка.