Enter your keyword

Най-често използваните базови масла в сапуна и тяхната роля!

Най-често използваните базови масла в сапуна и тяхната роля!

Най-често използваните базови масла в сапуна и тяхната роля!

Маслата в домашния сапун са една от основните съставки. При смесването им с Натриева основа (твърд сапун) мастните киселини в състава им се осапунват и придават на готовия сапун различни качества – твърдост, пенливост, подхранващи свойства и т.н. Всяко масло има своето място и носи специална роля в Рецептите за домашен сапун на AidaSoap.
За да бъде домашният сапун ликсозна грижа за кожата и едновременно с това да му се радваме по-дълго под душа трябва да се съобразим със свойствата на маслата и да преценим: Какво масло и По колко? то да присъства в нашия домашно приготвен сапун.
МАСЛОПРЕПОРЪЧИТЕЛНО КОЛИЧЕСТВОСВОЙСТВА В САПУНАЗАБЕЛЕЖКА
ЗЕХТИН
зехтин в сапуна
ДО 100%Той неотменно присъства в Aida-сапунените рецепти (между 30-50%), защото е отлично масло с незаменими качества и прави сапуните изключително нежни и хидратиращи. Подхранващ и овлажняващ фактор.
Понижава разпенването, почти без мехурчета, слаб измивен ефект
Палмитиновата и стеариновата мастни киселини в състава му придават твърдост! Сапуните с по-високо съдържание на Зехтин, обаче изискват повече време за стягане и зреене
СЛЪНЧОГЛЕДОВО МАСЛО
слънчоглед в сапуна
ДО 10%Много подценявано у нас, може би заради ежедневната му употреба. То e богато на витамини A, B, D, E, с високо съдържание на олеинова и линолова киселина, което го прави изключително добро за овлажняване и подхранване на кожата. Спомага разпенването и е допълнение към ЗехтинаДопълнение или частично може да замени Зехтина.
По-голямо количество прави сапуна МЕК и уязвим на окисляване. Може да се използва високо олеиново масло, вместо обикновено Слънчогледово за удължаване живота на сапуна
КОКОСОВО МАСЛО
кокосово масло в сапуна
ДО 30% в обикн. рецепти
ДО 100% (само при по-висок super fat)
Влага се заради почистващото му свойство и способността му да се разпенва в досег с вода. Прави сапуна твърд и издържлив в банята, създава тази феерия от балончета и измива кожата ни. Изобилна пяна, твърдост, измива, бял цвятПри употреба на количество над 30%, трябва да се калкулира по-висок Super Fat. Тук може да разберете как!
ПАЛМОВО МАСЛО
палмово масло в сапуна
ДО 35%Използва се като допълнителен разпенващ агент заедно със Кокосовото масло. Има способност да премахва мазнините и нечистотите от кожата. Твърдост; подпомага разпенванетоМоже да се замени по екологични причини с Какаово, Ший карите, Манго или Животинска мазнина. КАК ПРАВИЛНО ДА СТАНЕ ТОВА
РИЦИНОВО МАСЛО
castor oil, natural soap
ДО 5%Един наистина уникален продукт - съдържа близо 90 процента рицинова киселина. Притежава забележителни качества и е известно като отличен овлажнител. Има висок афинитет към водните молекули, привлича ги и ги задържа към кожата. Подпомага разпенване; измивни с-ваНе бива да се прекалява, привлича водните молекули (единствено по рода си), защото води до по-мек и нетраен сапун
Има още доста възможности като Масла, които може да присъстват в сапунената Рецепта – Какаово масло, Масло от Оризови трици, Масло от Авокадо, Манго масло… Ако искате да разберете каква е ролята им, как да заменим едно масло с друго, без това да повлияе драстично на сапуна ни – ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С Темата – Как се работи със сапунен калкулатор и базови масла в сапуна – КАКВИ-КОЛКО-ЗАЩО
А ако желаете да навлезете в детайла и да разберете повече за мастно-киселинния профил на маслата и как той влияе на крайния продукт – сапуна – запознайте се с Темата Как сами да формулираме рецепта за сапун. Мастни киселини – какво е това; какво правят те за домашния ни сапун.
А ако просто искате да експериментирате за първи път с безотказна готова рецепта за домашен сапун, само с 4 популярни масла, препоръчвам – Лесна-та рецепта за домашен сапун!

 

Не се страхувайте да експериментирате! Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Save

Save

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *