Enter your keyword

Как се прави маслен извлек от билки – да оцветим домашния си сапун.

Как се прави маслен извлек от билки – да оцветим домашния си сапун.

Съществуват няколко начина да сe направи маслен извлек от билки/корени на прах, т.н. инфузия. Това е страхотен начин да оцветим домашно приготвения сапун и да го превърнем в блокче луксозна грижа.

Маслена инфузия/извлек е когато билките/тревите/корените и т.н. се киснат в масло. Препоръчвам да се използват изсушени и в последствие стрити/смлени на прах!

Обикновено съотношението е следното:
2 С.л. билки на прах : 100 гр. масло (Зехтин , Слънчогледово, Бадемово).

Най-добре е да се използва леко масло, което няма да предаде цвят на инфузията.

Начините за инфузия, които познавам са:

#1 Първият е като растенията (изсушени и на прах) се поставят в стъклен буркан. Поливат се с маслото (Зехтин/ Слънчогледово/ Бадемово или друго леко масло) и така накиснати престояват на слънце около 40 дни (6-8 седмици). Топлината форсира процеса.


#2 Вторият начин – растенията (изсушени и на прах) се поставят в стъклени буркани и се заливат със Зехтин/ Слънчогледово/ Бадемово или друго леко масло. Затварят се много добре, разклащат се и се потапят в голям съд пълен с вода. Нивото на водата в големия съд трябва да е над нивото на маслената смес в отделните бурканчета!

Загряват се на водна баня за около 2-3 часа. Важно – не бива да се допуска водата да заври! В този случай е задължително да наблюдавате и контролирате целия процес. Аз лично предпочитам този начин.

#3 Третият начин е когато билките се залеят с леко масло и се загреят за около 30 мин. на директен огън в тиган/касерола. Този начин е много бърз, но трябва да се внимава да не изпържим билките си! Те трябва само да се нагреят, БЕЗ да се готвят!

Независимо от начина, който изберете, получената инфузия се прецежда и се съхранява на хладно и тъмно място. Трайността ѝ е от 6 м. до година. Не препоръчвам използването на пресни треви и билки, а само на изсушени. Така трайността на получения извлек е по-дълъг. Препоръчвам също билки/треви/корени да са изсушени и СМЛЕНИ. Така по успешно може да се използва маслото за да оцветим нашия домашен, натурален сапун.

Още начини Как да оцветим домашния си сапун, а и също 2 от моите любими етерични бленди, за да го ароматизирате, може да откриете в Темата – Ароматизиране и оцветяване на домашния сапун.

А с какви ‘подправки’, като мед, мляко, кафе и още… да направите вашата Рецепта за сапун уникална, може да откриете в Темата – Добавки в сапуна!

А за тези, които искат да ‘нагазят в по-дълбокото’  – Темата е част от онлайн курс, от който може да се възползвате, за да се научите да Ароматизирате и оцветявате сапуна; да направите Лесна-та рецепта за домашен сапун; Как да работите със Сапунен калкулатор и МОДИФИЦИРАТЕ една рецепта според вашите нужди.

 

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Коментари (2)

 1. Здравейте! Възхитена съм от това, което творите!!! Прочетох, че има онлайн курс. Бихте ли споделила повече информация и дали мога да се запиша? Желая Ви здраве и успех!

  Цанка Попхристовс
  фев. 3, 2023 Отговор
  • Много благодаря за милите думи. Изпратих ви информация за Курса на имейла.
   Бъдете здрава :)!

   Красимира Ненчева
   фев. 4, 2023 Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *