Enter your keyword

Как да оцветим домашния си сапун в розово – натурални оцветители

Как да оцветим домашния си сапун в розово – натурални оцветители

Търсили ли сте начин как да постигнете нежно розово в домашния си сапун и то чрез билки, корени, треви, т.е. по абсолютно натурален начин. Предизивкателство е също така този цвят да ‘преживее’ содата каустик и да остане наситен и свеж както е бил в самото начало.

Ако сте обходили английски и немски форуми за сапунотворчество, може би сте се срещали с растението Madder root, което в превод означава Корен от Брош. Използва се най-вече на прах, за да се постигне розов цвят в сапуна. Броша се използва често за оцветяване на текстил по естествен начин и дава страхотен розов отенък, в зависимост от концентрацията.

корен от Брош

 

 

Ето така изглежда Корен от Брош (Madder root (Rubia tinctorum)).

За да се вложи в сапунена смес обаче той трябва да е на прах! Аз изпитах голямо затруднение да намеря корен от Брош на прах. Също така е доста жилав и смилането му се оказа трудна задача. Посмлян и накиснат в зехтин НЕ даде очакваните резултати!

 

 

Манджиста на прах

 

 

 

Започнах да търся алтернатива и така попаднах на растението Манджиста.

То е известно още като Индийски Брош и лат. му наименование е Rubia Cordifolia.

 

 

 

Манджиста в разтвор от NaOH

 

Оцветяването на домашния сапун с Манджиста на прах е изключително лесно!

Праха се добавя в горещия разтвор на NaOH в отношение 1 С.л. на 500 гр.ОКМ* Т.е. ако в рецептата ни има общо 1 кг. масла – нужното количество е 2 С.л.; за 250 гр. ОКМ – 1/2 С. л. и т.н.

 

Аз използвах този страхотен индийски прах, за да оцветя сапуна си ‘Rose soap’. Може да свалите безплатна РЕЦЕПТА и подробни инструкции, както и Tips&Tricks от секцията БЛОГ! Ще разберете как да оползотворите празната кутия от прясно мляко/сок като един страхотен калъп за новия ви домашен сапун.

Благодаря ви, че поспряхте в Ателието ми! Насладете се на видеото, бъдете критични и не се притеснявайте да коментирате, питате и харесвате ;).

Бъдете здрави, красиви и различни! Не се страхувайте да експериментирате!
Aida – Краси

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *