Enter your keyword

Какво кара нашите домашни сапуни да се пенят? Как да постигнем пухкава и стабилна пяна?

Какво кара нашите домашни сапуни да се пенят? Как да постигнем пухкава и стабилна пяна?

Какво кара нашите домашни сапуни да се пенят? Как да постигнем пухкава и стабилна пяна?

Натуралните ни сапуни създадени по студен или топъл метод нямат нужда от допълнителни добавки/съставки, които да ги карат да се разпенват или да измиват.
    Естеството на химичната реакция е ‚магията‘, която превръща нашите базови масла в натурален сърфактънт (вещество, което намалява повърхностното напрежение и така се свързват две иначе отблъскващи се вещества, например – вода и мазнина).
   Изборът на нашите базови масла в рецептата е ключов за резултата, който искаме да постигнем – дали това ще е сапун за чувствителна кожа, дълбоко измивен (за тези, които обичат да скърцат след баня : ), каква да е пяната – големи балончета или кремообразна и пухкава. Разбира се добавки като захар, мед, мляко и други ‚подправки‘ оказват влияние, но те не са основополагащи за свойствата на нашия сапун!
Към тази графа бих добавила и Натриев лактат, който освен за разпенването оказва влияние на следите и стягането на сапуна в калъпа!
   Стига с теорията, ето практични съвети как да подобрите разпенването на вашите домашни сапунчета:
Маслата, които подобряват разпенването са:
кокосово масло в сапуна
* На първо място Кокосово масло. Като момент, за който да внимавате обаче е, че освен основен ‚виновник‘ за разкошната пухкава пяна на балончета, то е и маслото, което мие/пере! Т.е. не прекалявайте с него, за да не стане сапунът ви твърде измивен = изсушаващ!

 

castor oil, natural soap
* Рициновото масло – уникално по своя мастно-киселинен профил. Единствено по рода си – привлича водните молекули.

 

 

Това са двете най-често използвани и бюджетни масла, които може да използвате за пяна в сапуна. Други са:
* Бабасу масло (Babassu oil) – екзотично и разкошно; може изцяло да замени Кокосовото масло!
* Ядково палмово масло (Palm kernel oil) – може изцяло да замени Кокосовото масло!
    Разбира се Какаово, Манго, Ший карите съчетани с гореспоменатите освен, че ще допринесат още повече за стабилността на пяната, ще накарат кожата да се почувства поласкана! :))
    Ако имате желание да разберете повече за свойствата на базовите масла в нашата рецепта и КАКВИ-КОЛКО-ЗАЩО, не се колебайте да се запознаете с Темата – 4. Как се работи със сапунен калкулатор и базови масла в сапуна.
    А ако желаете да навлезете в детайла и да разберете повече за мастно-киселинния профил на маслата и как той влияе на крайния продукт – сапуна – запознайте се с Темата Как сами да формулираме рецепта за сапун. Мастни киселини – какво е това; какво правят те за домашния ни сапун.
    А ако просто искате да експериментирате за първи път с безотказна готова рецепта за домашен сапун, само с 4 популярни масла, препоръчвам – Лесна-та рецепта за домашен сапун!
Не се страхувайте да експериментирате! Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *