Enter your keyword

Какво е сапун и как се приготвя

Какво е сапун и как се приготвя

Какво е сапун и как се приготвя

В тази статия засягам двата основни метода за приготвяне на твърд сапун, а именно топъл и по-конкретно – студен метод (Cold process). Изработването на сапун от готова глицеринова база – Стопи&Излей (M&P – melt & pour) не е метод за приготвяне на сапун ‘from scratch’ или ‘от нулата’. Готовата глицеринова база е вече приготвена, вие нямате контрол върху основния ѝ състав и фокусът при работа с нея пада върху дизайна, аромата и пр.

Какво е сапун?

Сапуни направени от растителни масла (като маслиново, кокосово, палмово и т.н.) и натриева основа (NaOH) за пръв път са описани от мюсюлмански химик през 12ти век. Формулата за сапун не се е променяла от тогава. (източник: wikipedia). За осапунване на масла (раст. или животински) се използват основи като калиева и/или натриева . Принципно с калиева основа се приготвят течни сапуни, а с натриева – твърди. При смесването на мазнините с основи се образуват соли на мастните киселини и глицерин, т. е. сапун.

Методи за приготвяне на сапун

Съществуват топъл и студен метод за направата на твърд сапун с основа. При топлия метод сапунът се ‘готви’ поне 4-5 часа. Топлината ускорява процеса на осапунване на мазнините. За разлика от студения метод, сапунът приготвен чрез топлия метод може да се ползва почти веднага!

Аз предпочитам студения метод. Той дава повече възможности за използване на различни техники и постигане на интересни форми, цветове и т.н.

Студен метод (Cold process) за приготвяне на сапун

При студения метод сапунът НЕ се готви. Маслата се разтапят и се оставят да изстинат ( между 30°С-40°С). Приготвя се воден разтвор на NaOH (сода каустик), който се смесва с маслата. Без него е невъзможно да протече процеса ‘осапунване’. Всеки сапун, дори и комерсиалните се правят с натриева основа. Молекулите на содата се свързват с мастните молекули, в резултат на което се получават соли и глицерин. Крайният продукт – ръчно изработен сапун от растителни масла, НЕ съдържа NaOH (натриева основа)!

Получената смес се бърка (разбива с пасатор) до достигане на ‘следи’. Това е етапът, когато маслата и разтвора на содата каустик образуват емулсия с консистенцията на пудинг. Понятието ‘следи’ е много важно за сапунджиите, защото определя гъстотата на сапунената смес – може да има леки, средни и гъсти следи, което описва различна гъстота на един и същ процес – смесването на маслата със содата.

След достигане на желаната гъстота (в зависимост от техниката, която искаме да използваме), сместа може да се оцвети и ароматизира.

След това се излива в подходящ калъп и се оставя да престои 24 – 72 часа.

След изваждане от калъпа и нарязване (ако е необходимо) сапунът се оставя на проветриво място от 4-6 седмици. Тава е фазата на ‘зреене’, когато излишната вода от сапунът се изпарява и pH-то спада до 8-9 (водата има неутрално PH – 7). Това е важен момент, ако искате да имате траен сапун под душа.

Тази статия, придружена с фотографии и още много полезна информация, задължителна за всеки, който иска да разбере ‘Как се прави домашен сапун’ може да изтеглите от ТУК.

Лесна рецепта за домашен сапун и подробно описание на процеса стъпка по стъпка, може да откриете в темата:  Лесна-та рецепта за домашен сапун; Подходяща и за начинаещи, включва точно количество (в грама и в %) на всички съставки, необходими за направата точно на 6 страхотни натурални сапунени кескчета. Не се страхувайте да експериментирате!

Надявам се съм била полезна, без да съм отегчителна.

Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *