Enter your keyword

За името Aida Soap

Казвам се Краси и съм творческият порив зад проекта AidaSoap. Aida беше името на семейното ни куче – любвеобилна немска овчарка, която за съжаление вече не е сред нас. Именно тази любов даде име на хобито ми, или по скоро на пристрастяването ми към сапунотворчеството.

Какво ще откриете тук

AidaSoap e моето сапунено ателие, където творя с много плам и педантично внимание към съставките. Много от тях ще откриете в Магазина на Ателието!

Най-голямата ми страст е изработването на сапуни по т.н. Студен процес, но тук може да откриете суровини и за други козметични експерименти, които искате да направите у дома.
Огромното ми желание е да
споделя с вас моята страст, опит, рецепти и тънкости при изработването на домашни, натурални сапуни. Надявам се тук да намерите вдъхновение  и да изработите и вие натурален сапун у дома. Ако пък вече имате опит, нищо чудно да откриете нови техники и рецепти като предизвикателство. Запознайте се с разнообразието от съставки, цветове и аромати в МОИТЕ ТВОРЕНИЯ, вижте как ги приготвям и опитайте и вие!

Суровини и материали за доманите ви сапуни може да откриете в Магазина на Ателието.

За процеса осапунване

Aida-сапуните са приготвени по т.н. студен метод (без варене), който аз обожавам, защото ми позволява да ‘рисувам’ със сапунената смес. Силно вдъхновение намирам в изкуството ‘Ебру’, магия за рисуване с масло в/у водна повърхност.

Студеният метод (aka Cold process) е с изключителни традиции и непроменян от векове. ‘Сапуни направени от растително олио (като маслиново олио), ароматни олия и натриева основа (NaOH) за пръв път са описани от мюсюлмански химик през 12ти век. Формулата за сапун не се е променяла от тогава. Арабският сапун се е парфюмирал и бивал оцветен. …’ (източник: wikipedia.org)

Наричам Aida-сапуните арт сапуни, правенето им – творчество, заради тяхната уникалност и неповторимост. Те са съставени изцяло от натурални масла, уханието постигам чрез натурални етерични масла или аромати, a пластичните форми и цветове се дължат на висококачествени минерални пигменти и…. разбира се на майсторска ръка ;).

За суровините

  • Натурални масла и восъци (екстра върджин зехтин/чисто маслиново масло, кокосово и палмово масло, нерафинирано (сурово) какаово масло, нерафинирано ший карите масло, органично масло от коноп, рициново масло, масло от авокадо, сладък бадем и др.).
  • NaOH воден разтвор, без който е невъзможно да протече процеса ‘осапунване’. След завършването му, не присъства в крайния продукт!
  • Етерични масла и/или аромати.* Етеричните масла са натурален продукт. Ароматите са специално създадени за сапуни, не са парфюми.
  • Цветовете са постигнати с висококачествени мика (mica – добива се от минерали-слюда), пигменти и оксиди, които имат същия молекулярен строеж, като тези намиращи се в природата. Не използвам синтетични хранителни оцветители!
  • Натурални магнезиева, морска и хималайска сол;

За ароматите

Aроматът на Етерични масла е специфичен, променя се във времето, узрява. Вложени в сапуна, те обикновено не остават по-кожата, т.е. не бъркайте растителния сапун с фабричния, който може дори да замени някой от любите ви парфюми. Ароматът се усеща най-вече по време на къпане, ‘събужда се’ когато сапунът се навлажни и е по-скоро арома-терапия, от колкото парфюмно блокче със силна миризма.

Ароматните композиции са специално изработени за влагане в козметични продукти. Избирам доставчици с доказана репутация и такива, които могат да ми представят подробно съдържание (Ingredients) на продуктите си.

За резултата

Смятам, че влагането на качествени материали и суровини прави домашния сапун уникален. Всеки има нужда от комплимент в банята, с който да поглези сетивата си или пък да направи незабравим подарък на свой близък. А каквъв по-голям подарък от този, изработен лично от вас и поднесен с внимание към детайла. Ако все още се чудите как ства магията на осапунване, разчитайте на мен :). Ще ви преведа през процеса леко и приятно с онлайн Курса за домашни сапуни на AidaSoap.

Предизвикайте себе си, не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да експериментирате!
Aida – Красимира Ненчева

Save

Save

Save