Enter your keyword

За името Aida Soap

Казвам се Краси и съм творческият порив зад проекта AidaSoap. Aida беше името на семейното ни куче – любвеобилна немска овчарка, която за съжаление вече не е сред нас. Именно тази любов даде име на хобито ми, или по скоро на пристрастяването ми към сапунотворчеството.

Какво ще откриете тук

AidaSoap e моето сапунено ателие, където творя с много плам и педантично внимание към съставките. Изработвам главно сапуни, но не спирам да експериментирам и с други ‘благинки’… Желая да споделя с вас моята страст, опит, рецепти и тънкости при изработването на домашни, натурални сапуни и СПА продукти. Надявам се тук да намерите вдъхновение  и да изработите и вие натурален сапун у дома. Ако пък вече имате опит, нищо чудно да откриете нови техники и рецепти като предизвикателство. Запознайте се с разнообразието от съставки, цветове и аромати в МОИТЕ ТВОРЕНИЯ, тествайте ги, вижте как ги приготвям и опитайте и вие!

За процеса осапунване

Aida-сапуните са приготвени по т.н. студен метод (без варене), който аз обожавам, защото ми позволява да ‘рисувам’ със сапунената смес. Силно вдъхновение намирам в изкуството ‘Ебру’, магия за рисуване с масло в/у водна повърхност.

Студеният метод (aka Cold process) е с изключителни традиции и непроменян от векове. ‘Сапуни направени от растително олио (като маслиново олио), ароматни олия и натриева основа (NaOH) за пръв път са описани от мюсюлмански химик през 12ти век. Формулата за сапун не се е променяла от тогава. Арабският сапун се е парфюмирал и бивал оцветен. …’ (източник: wikipedia.org)

Наричам Aida-сапуните арт сапуни, правенето им – творчество, заради тяхната уникалност и неповторимост. Те са съставени изцяло от натурални масла, уханието постигам чрез натурални етерични масла или аромати, a пластичните форми и цветове се дължат на висококачествени минерални пигменти и…. разбира се на майсторска ръка ;).

За съставките

  • Натурални масла и восъци (екстра върджин зехтин/чисто маслиново масло, кокосово и палмово масло, нерафинирано (сурово) какаово масло, нерафинирано ший карите масло, органично масло от коноп, рициново масло, масло от авокадо, сладък бадем и др.).
  • NaOH воден разтвор, без който е невъзможно да протече процеса ‘осапунване’. След завършването му, не присъства в крайния продукт!
  • Етерични масла и/или аромати.* Етеричните масла са натурален продукт. Ароматите са специално създадени за сапуни, не са парфюми.
  • Цветовете са постигнати с висококачествени мика (mica – добива се от минерали-слюда), пигменти и оксиди, които имат същия молекулярен строеж, като тези намиращи се в природата. Не използвам синтетични хранителни оцветители!
  • Натурални магнезиева, морска и хималайска сол;

За ароматите

Aроматът на Етерични масла е специфичен, променя се във времето, узрява. Вложени в сапуна, те обикновено не остават по-кожата, т.е. не бъркайте растителния сапун с фабричния, който може дори да замени някой от любите ви парфюми. Ароматът се усеща най-вече по време на къпане, ‘събужда се’ когато сапунът се навлажни и е по-скоро арома-терапия, от колкото парфюмно блокче със силна миризма.

Ароматните композиции са специално изработени за влагане в козметични продукти. Избирам доставчици с доказана репутация и такива, които могат да ми представят подробно съдържание (Ingredients) на продуктите си. Предпочитам аромати без алергени и фталати. НЕ закупувам суровини от китайск производители и дистрибутори.

За резултата

Смятам, че влагането на качествени материали прави Aida продуктите уникални. Всеки има нужда от комплимент в банята, с който да поглези сетивата си. Винаги е по-добре да изберем продукт, който знаем какво точно съдържа. Аз гарантирам, че на Aida етикетите ще откриете всичко, което се ‘крие’ във вашите продукти.

Позволете да бъдете изкушени от моите оригинални, вдъхновени от природата благинки, изненадайте любим човек или пък се опитайте да приготвите натурален Aida-сапун у дома. Няма да останете незабелязани и в двата случая!


Aida – Красимира Ненчева

Save

Save

Save