Enter your keyword

Доставки на територията на Република България се извършват с куриерски фирми ‘Спиди’ или ‘Еконт Експрес’ за сметка на купувача. При желание доставката да бъде извършена с друга компания, моля свържете се с мен.

Заплащане и условия за доставка публикувани по-долу важат за територията на Република България. За условията за доставка извън границите на България, моля свържете се с мен.

Заплащане

Заплащането се извършва на куриера (наложен платеж), при получаване на пратката. За виртуални продукти – чрез системата на ePay/PayPal/банков превод.

Цената за доставка на налични/невиртуални продукти:

  • Може да се информирате за цената на доставка с куриерска фирма Спиди/Рапидо тук

  • Може да се информирате за цената на доставка с куриерска фирма Еконт тук

Доставка

Доставката се извършва по ваш избор с една от посочените куриерски компании – „Спиди“ или „Еконт Експрес” ЕООД.

Вие (потребителят) в процеса на поръчка, имате възможност да изберете между:
*доставка до личен адрес – посочва се, като адрес за фактуриране ‘Billing details’ и включва име и фамилия, адрес, пощенски код, имейл, телефон. Ако не посочите ‘Изпращане до друг адрес’ , чрез отбелязване в квадратчето, системата приема, че адресът за доставка съвпада с адрес за фактуриране. В този случай доставката се извършва до личен адрес.

*доставка до офис на Куриер (Спиди или Еконт) – след избор на квадратчето ‘Изпращане до друг адрес’ се отварят допълнителни полета, където имате възможност да попълните адреса на най-удобния за Вас офис на Спиди или Еконт.

След, като направите поръчката си, ще получите имейл, потвърждаващ получаването ѝ в системата ни.

След обработка/подготовка за доставка ще получите телефонно обаждане (при първа поръчка) или имейл (редовни клиенти), потвърждаващ детайлите на поръчката Ви/за виртуални продукти – ще получите инструкции за плащане. Обработка и подготовка за доставка се извършва от 1 до 3 работни дни след получаване на поръчката Ви в системата.

След уточняване на детайлите по доставката, ще се свържем с Вас, за да потвърдим, че поръчката е изпратена и пътува към посочения от Вас адрес*! За виртуални продукти – ще получите имейл за успешно плащане и ще имате възможност да свалите Упътванията/инструкциите от активни линкове в имейла или от Профила си. Ако желаете може да получите Темите/Виртуалните продукти чрез куриер и заплатите за тях с наложен платеж. След заплащане ще получите и техния виртуален вариант! Статусът на направената, както и на предишни/приключени поръчки, можете да следите от Вашия личен профил.

По време на официални празници, почивни дни или дни, в които изрично е посочено, че сапуненото ателие не работи, поръчката Ви ще бъде приета от системата, но ще се извърши в първия работен ден.

*Важно:

➧ При доставка до офис на Еконт/Спиди – отнема един работен ден (вкл. събота), т.е. пратки изпратени в петък, пристигат в офиса на куриера в събота. Пратки изпратени в събота, пристигат в офиса на куриера в понеделник.

➧ При доставка до личен адрес – отнема един работен ден без оскъпяване (с изкл. събота), т.е. пратки изпратени в четвъртък, пристигат в петък без допълнителни разходи по доставка. Пратки изпратени в петък, пристигат на личен адрес в събота като приоритетни, което оскъпява доставката съобразно тарифата на куриера – Еконт/Спиди.

Save

Save

Save

Save

Save

Save