Enter your keyword

Етеричните масла в сапуна – кои са подходящи и как да задържим по-дълго аромата им

Етеричните масла в сапуна – кои са подходящи и как да задържим по-дълго аромата им

Етеричните масла в сапуна – кои са подходящи и как да задържим по-дълго аромата им

Етеричните масла са единствения натурален начин да ароматизираме сапуна си.

Разлика между Етерично масло и базово масло.

Етеричните масла се извличат от части на растението най-често чрез метода на парна дестилация или разреждащи агенти. Те са с лека консистенция и имат много силен аромат. Те НЕ се използват в чист вид върху кожата, защото са много концентрирани. Използват се разредени в т.н. Базови масла. Базовите масла се извличат от семена, ядки на растения – напр. Маслиново масло (Зехтин), Кокосово масло, Палмово масло, Рициново масло или имат животински произход – свинска мас, тел. лой и т.н. Базовите масла НЕ остават трайна миризма в сапуна. Още – флорални води, инфузия в масло (маслен извлек), запарка с билки (чай), изсушени корени и билки –поставени в сапуна, колкото и силно да е уханието им, те не оставят своят аромат в готовия сапун!

Моите TOP Етерични масла за сапуни

 • Лавандула

 • Лимонена трева

 • Мента

 • Портокал

 • Гераниум

 • Иланг-иланг

 • Розамарин

 • Салвия

 • Пачули

 • Палмроза

 • Мей Чанг (Лицеа кубеба)
 • Ветивер

 

Подходящи миксове от Етерични масла за сапуни са:

Основно правило за смесване на Етеричните масла

За да е по-траен ароматът и разбира се да се усеща като цялостна завършена композиция Етеричните масла се смесват в т.н. етерични бленди (миксове). Ако сте нови в Ароматерапията или просто търсите следващата подходяща бленда от Етерични масла, правилото е следното:

Връхни нотки – 20% – цитрусовите масла като- бергамот, грейпфрут,лимон, див портокал, лайм, мента, лимонова трева, босилек и др.

Средни нотки – 50% – иланг-илнаг, риган, розмарин, лайка, канела, салвия, карамфил, нероли, роза, жасмин, гераниум и др.

Базови нотки – 30% – землист, мускусен аромат – хвойна, тамян, чаено дърво,сандалово дърво, пачули, ветивер, кедър, ванилия и др.

Връхните нотки са теизи, които първо усещаме. Маслата със средни нотки балансират бленда и са сърцето на аромата. Те се разгръщат до 30-60 минути след нанасяне.

Как да смесим и изчислим Етеричните масла за нашия сапун?

Обикновено се използва между 2% и 5 % Етеричен микс за сапуна. Нека да дам пример с максималната стойност 5%. Решаваме, че ще експериментираме например с блендата Мента-Розмарин-Лавандула и смесването им е в следните пропорции: Мента – 20%; Лавандула – 50%; Розмарин – 30%. За 700 гр. Общо количество масла (тези масла изпълват идеално еднолитрова кутия от пр. мляко/сок; вижте КАК СТАВА) ни трябва:

700 гр. * 5/100 = 35 гр. Етеричен микс

35 гр. * 20/100 = 7 гр. Мента

35 гр. * 50/100 = 17,5 гр. Розмарин

35 гр. * 30/100 = 10,5 гр. Лавандула

 

Как да използвате Етеричните масла в сапуна, кога да ги добавите, 4 от моите любими Етерични бленди и още много полезна информация, както за начинаещи, така и за напреднали, може да намерите в Темата Ароматизиране и оцветяване на домашния сапун!
Темата е част от онлайн курс, от който може да се научите как да Ароматизирате и оцветявате сапуна; да направите Лесна-та рецепта за домашен сапун; Как да работите със Сапунен калкулатор и МОДИФИЦИРАТЕ една рецепта според вашите нужди.

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *