Enter your keyword

С какво от маслата се храни кожата ви? Not just a pretty bar of soap!

С какво от маслата се храни кожата ви? Not just a pretty bar of soap!

С какво от маслата се храни кожата ви? Not just a pretty bar of soap!

Сапуни и СПА продукти от растителни масла – носят  наслада за всички сетива – красиви, ароматни и изключително благотворни за кожата.

                   Зехтин

Зехтинът е бил влаган в продължение на векове в сапуните. Той неотменно присъства в Aida-сапуните (между 30-50%), защото е отлично масло с незаменими качества и прави сапуните изключително нежни и хидратиращи. Зехтинът е едно от маслата, които може да се използва 100% в сапун, т. н. ‘Кастилски’ сапун. Зехтинът е овлажнител, който образува „дишаща“ защитна бариера и предотвратява загубата на влага.

                        Бадемово масло (Масло от сладък бадем)

alomd oil, natural soap

Бадемовото масло съдържа витамин А, B1, B2, B6 и Е. Идеално е за деликатна и чувствителна кожа, много ‘леко’  масло, използвано също и за масажи. Заради съдържанието си на ненаситени мастни киселини като олеинова и линолова, то прави сапунът изключително подхранващ за кожата.

Рициново масло

castor oil, natural soapРициновото масло е един наистина уникален продукт – съдържа близо 90 процента рицинова киселина. Притежава забележителни качества и е известно като отличен овлажнител. Има висок афинитет към водните молекули, привлича ги и ги задържа към кожата. Вложено в сапун рициновото масло подхранва, омекотява, овлажнява и в същото време почиства дори и чувствителната кожа.

Масло от авокадо

Силно подхранващо масло, което съдържа витамин А, Е и D, аминокиселини и протеини, което го прави освен супер овлажняващо и лечебно. Омекотяващо  – има репутация на едно от най-бързо проникващите в епидермиса масла. Идеално за всеки с чувствителна кожа, то съдържа висок процент неосапуняеми компоненти, което практически означава, че вложено в сапуна, то ‘преживява’ реакцията с NaOH и обогатява сапуна с много от качествата си. Изключително подходящо за суха и дехидратирана кожа.

 

Масло от Малинови семена

масло от малинови семена

Маслото от малинови семена е отлично средство срещу вяла и изгубила жизнеността си, загрубяла и белеща се кожа. Притежава естествен защитен фактор SPF между 28 и 50 срещу UVB лъчи и между 6 и 8 срещу UVA лъчите. Богато е на витамини E и A, както и на омега мастни киселини. Маслото от малинови семена укрепва и хидратира, предава блясък и еластичност на кожата. Много добър избор за грижа и поддържане на нейния здрав и красив вид.

Ший карите масло

shea butter, natural soapЛуксозно и ценно масло, наричано супер-храна за кожата и косата.  Добива се от ореховите ядки на дървото Mangifolia, което расте в районите на Западна и Централна Африка. Маслото е богато на незаменими мастни киселини и хранителни вещества, които заради високия процент на неосапуняеми компоненти превръщат сапуна с това масло в луксозна грижа за кожата.  Именно в неосапуняемите компоненти се крие тайната на разкрасяването! В повечето масла те са между 0,5 до 2 %, докато при нерафинираното масло от ший неосапуняемите компоненти са цели 10%! Това означава, че сапунът запазва, съдържа и обогатява кожата с много от качествата на самото масло.

                     Какаово масло

cocoa butter, natural soapНевероятно масло за сапуни, създава предпазен слой върху кожата, който задържа влагата ѝ. Богато е на антиоксиданти, мастни киселини и хидратира в дълбочина. Сапунът съдържащ какаово масло оставя усещане за гладка, копринено мека и в същото време добре измита кожа. Обичам да влагам в рецептите си сурово (нерафинирано) какаово масло, вярвайки че така сапунът носи повече ползи за кожата.

                 Масло от Оризови трици

масло от оризови трици

Известно е с високото съдържание на Вит. Е, което го прави идеална съставка за сапун. Това е течно масло с виско съдържание на ненаситени мастни киселини. Много предпочитано масло в козметиката заради силните му антиоксидантни свойства. То притежава и други полезни свойства – омекотяващо, овлажняващо, а също и възстановяващо и регенериращо действие. Подходящо е за суха и зряла кожа, много препоръчвано за кожата около очите.                   

                     Масло от конопени семена

hemp seed oil, natural soapМаслото от конопено семе съдържа забележителни мастни киселини включително GLA (гама- линоленова киселина). Овлажнява и заздравява кожата, съдържа перфектното  за човека съотношение на омега-3, омега-6 и редките омега-9 мастни  киселини, а и лесно усвоим протеин. Естеството на мастните киселини много наподобява естествените липиди на кожата, което помага да се бори с последиците от дехидратация и защита срещу суха кожа.

                      Слънчогледово масло

sunflower oil, natural soapСлънчогледовото масло е много подценявано у нас, може би заради ежедневната му употреба. То e богато на витамини A, B, D, E, с високо съдържание на олеинова и линолова киселина, което го прави изключително добро за овлажняване и подхранване на кожата.

Кокосово масло

coconut oil, natural soapВлага се в сапуни заради почистващото му свойство и способността му да се разпенва в досег с вода. Подходящо е за всеки тип кожа. Прави сапуна твърд и издържлив в банята. Това е маслото, което създава тази феерия от балончета и измива кожата ни. От голямо значение е как се влага в сапуна, защото прекалено измиващите му свойства, могат да изиграят лоша шега.

Палмово масло

Използва се като допълнителен разпенващ агент заедно със Кокосовото масло. Има способност да премахва мазнините и нечистотите от кожата. В същото време притежава омазняващ агент, който спомага кожата да възвърне масления си баланс. Придава на сапуна твърдост, прави го по-траен под душа и заменя така широко познатата животинска мазнина влагана в сапуна.

Не се страхувайте да експериментирате! Бъдете здрави, красиви и различни!

Aida – Краси

Save

Save

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *