Enter your keyword

С какво от маслата се храни кожата ви? Най-често използваните базови масла в сапуна и тяхната роля!

С какво от маслата се храни кожата ви? Най-често използваните базови масла в сапуна и тяхната роля!

С какво от маслата се храни кожата ви? Най-често използваните базови масла в сапуна и тяхната роля!

Маслата в домашния сапун са една от основните съставки. При смесването им с Натриева основа (твърд сапун) мастните киселини в състава им се осапунват и придават на готовия сапун различни качества – твърдост, пенливост, подхранващи свойства и т.н. Всяко масло има своето място и носи специална роля в Рецептите за домашен сапун на AidaSoap.
За да бъде домашният сапун ликсозна грижа за кожата и едновременно с това да му се радваме по-дълго под душа трябва да се съобразим със свойствата на маслата и да преценим: Какво масло и По колко? да има в нашата рецепта.

Зехтин

Зехтинът е бил влаган в продължение на векове в сапуните. Той неотменно присъства в Aida-сапунените рецепти (между 30-50%), защото е отлично масло с незаменими качества и прави сапуните изключително нежни и хидратиращи. Зехтинът е едно от маслата, които може да се използва 100% в сапун, т. н. ‘Кастилски’ сапун. Зехтинът е овлажнител, който образува „дишаща“ защитна бариера и предотвратява загубата на влага.

Слънчогледово масло

sunflower oil, natural soap

Слънчогледовото масло е много подценявано у нас, може би заради ежедневната му употреба. То e богато на витамини A, B, D, E, с високо съдържание на олеинова и линолова киселина, което го прави изключително добро за овлажняване и подхранване на кожата. Може да замести частично Зехтина. В Aida-сапунените рецепти Слънчогледовото масло не е повече от 10%, защото то прави сапунът по-мек. Може да си позволите до 15%.

                       

Бадемово масло

alomd oil, natural soap

Бадемовото масло съдържа витамин А, B1, B2, B6 и Е. Идеално е за деликатна и чувствителна кожа, много ‘леко’  масло, използвано също и за масажи. Заради съдържанието си на ненаситени мастни киселини като олеинова и линолова, то прави сапунът изключително подхранващ за кожата. Използва се много често при Техники за изливане на сапун с по сложен дизайн. Влага се в Рецепти до 20% и е отличен заместител на Масло от Авокадо, Слънчогледово и Мслиново масло.

Рициново масло

castor oil, natural soapРициновото масло е един наистина уникален продукт – съдържа близо 90 процента рицинова киселина. Притежава забележителни качества и е известно като отличен овлажнител. Има висок афинитет към водните молекули, привлича ги и ги задържа към кожата. Вложено в сапун рициновото масло подхранва, омекотява, овлажнява и в същото време почиства дори и чувствителната кожа. Препоръчителното количество в рецепти за сапун е до 25%, но в Aida-сапунените рецепти не използвам повече от 5%.

 

Кокосово масло

coconut oil, natural soapСпоред мен задължително масло в домашния сапун! Влага се заради почистващото му свойство и способността му да се разпенва в досег с вода. Прави сапуна твърд и издържлив в банята, създава тази феерия от балончета и измива кожата ни. От голямо значение е как се влага в сапуна, защото прекалено измиващите му свойства, могат да изиграят лоша шега. Обикновен количеството у е до 30%, аз предпочитам да не превишавам 25%. Има изключения разбира се и ТУК може да откриете Рецепта и инструкции за сапун от 100% Кокосово масло. При този вид сапуни има тънкости при формулирането и изработването, за да се получи качествен и щадящ кожата сапун.

Палмово масло

Използва се като допълнителен разпенващ агент заедно със Кокосовото масло. Има способност да премахва мазнините и нечистотите от кожата. В същото време притежава омазняващ агент, който спомага кожата да възвърне масления си баланс. Придава на сапуна твърдост, прави го по-траен под душа и заменя така широко познатата животинска мазнина влагана в сапуна – Свинска мас, Телешка лой и т.н. За тези, които искат да премахнат Палмово масло от ежедневието и продуктите, които изпозлват – идеален заместител на Палмовото масло е Свинската мазнина. В Aida-сапунените рецепти използвам Палмово масло до 30%, по-високият процент може да направи сапуна чуплив.

 

Ший карите масло

shea butter, natural soapЛуксозно и ценно масло, наричано супер-храна за кожата и косата.  Добива се от ореховите ядки на дървото Mangifolia, което расте в районите на Западна и Централна Африка. Маслото е богато на незаменими мастни киселини и хранителни вещества, които заради високия процент на неосапуняеми компоненти превръщат сапуна с това масло в луксозна грижа за кожата.  Именно в неосапуняемите компоненти се крие тайната на разкрасяването! В повечето масла те са между 0,5 до 2 %, докато при нерафинираното масло от ший неосапуняемите компоненти са цели 10%! Това означава, че сапунът запазва, съдържа и обогатява кожата с много от качествата на самото масло. В рецепти за сапун се добавя до 20% – 25%.

Има още доста възможности като Масла, които може да присъстват в сапунената Рецепта – Какаово масло, Масло от Оризови трици, Масло от Авокадо, Манго масло… Ако искате да разберете каква е ролята им, как да заменим едно масло с друго, без това да повлияе на качествата на сапуна ни, по колко???…препоръчвам следната Тема.
А ако просто искате да експериментирате за първи път с безотказна готова рецепта за домашен сапун, препоръчвам – Лесна-та рецепта за домашен сапун!

 

Не се страхувайте да експериментирате! Бъдете здрави, красиви и различни!
Aida – Краси

Save

Save

Сапуните и СПА благинките, са нещо което създавам с много страст и внимание към детайла. Носят дъх на етерични малса и екзотични аромати, преплетени в изцяло натурални растителни масла, соли, билки, минерални пигменти... Разходете се в сапуненото ми ателие AidaSoap и се отдайте на изкушенията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/lokalweb/public_html/aidasoap.com/wp-content/plugins/nksnow/inc/page.php on line 85
snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflakeWordpress Schneesturm направено от nksnow